ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

Είναι η συνέχεια μιας ευρύτερης προσπάθειας διάδοσης πνευματικών κειμένων, στον χώρο του διαδικτύου Αυτή η προσπάθεια είναι ένας αυθόρμητος τρόπος επικοινωνίας που γίνεται από αγάπη, με σκοπό να γνωρίσουν όσοι επιθυμούν το πρόσωπο του Χριστού. Δεν είναι θρησκευτική προπαγάνδα που αντιβαίνει στο πνεύμα του Ευαγγελίου. Σέβεται την ελευθερία και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Την εθνότητά του, τη γλώσσα του, την παράδοσή του Κυρίως παρουσιάζεται η ακρίβεια της ορθόδοξης πίστης και ζωής, ο θησαυρός τής λατρείας τής Εκκλησίας, η Πατερική ερμηνεία της Αγίας Γραφής και ιδιαίτερα η εμπειρική γνώση και κοινωνία με τον Θεάνθρωπο Σωτήρα μέσα από τη ζωή των Αγίων. Η επιδίωξη είναι, αυτή η αστείρευτη πηγή αγαθών να γίνεται γνωστή σε όσους την αγνοούν και διψούν το ύδωρ το ζων που είναι ο Χριστός, ο Θεός τής αγάπης, το φως, η αποκαλυφθείσα αλήθεια, η ζωή των ανθρώπων και ο Μοναδικός Σωτήρας. «Γεύσασθε και ίδετε ότι χρηστός ο Κύριος».

Εννιάμερα της Παναγίας αύριο 23 Αυγούστου 2024



Εννιάμερα της Παναγίας: Τα Εννιάμερα της Παναγίας είναι μια σημαντική περίοδος για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα γεγονός που σηματοδοτεί τη μετάσταση της Παναγίας στον Ουρανό.

Τα Εννιάμερα αναφέρεται στη διάρκεια των εννέα ημερών που μεσολαβούν από την ημέρα της Κοίμησης (15 Αυγούστου) μέχρι την επόμενη σημαντική γιορτή της Παναγίας, την Υψωμένη Σταυρού (27 Αυγούστου).

Οι άγιοι γεροντάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι γνωστοί για την πνευματική τους σοφία και τη βαθιά τους πίστη, έχουν προσφέρει πολλές πολύτιμες διδασκαλίες σχετικά με τη σημασία αυτής της περιόδου. Για αυτούς, το Εννιάμερο της Παναγίας είναι μια περίοδος που προσφέρει ιδιαίτερη ευκαιρία για πνευματική αναγέννηση και καθαρτική προσευχή.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους γεροντάδες, τόνιζε τη σημασία της εσωτερικής προετοιμασίας και της πνευματικής προσοχής κατά την περίοδο αυτή. Εξήγησε ότι το Εννιάμερο είναι μια ευκαιρία να πλησιάσουμε την Παναγία με συντριβή καρδίας και ταπεινό πνεύμα. Συνιστούσε να αφιερώνουμε χρόνο στην προσευχή, να συμμετέχουμε στις ακολουθίες της εκκλησίας και να ζητάμε την προστασία και την καθοδήγηση της Θεοτόκου στη ζωή μας.


Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της προσωπικής σχέσης με την Παναγία κατά την περίοδο του Εννιάμερου. Σημείωνε ότι οι προσευχές μας, καθώς και οι καλές πράξεις, πρέπει να εκφράζουν την ειλικρινή αγάπη και πίστη προς τη Θεοτόκο. Υποστήριζε ότι η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας και ότι, μέσω της προσευχής και της ταπείνωσης, μπορούμε να αισθανθούμε τη δύναμη της παρουσίας της στη ζωή μας.


Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης επίσης ανέφερε ότι το Εννιάμερο της Παναγίας είναι καιρός για πνευματική ανανέωση και επανεκτίμηση της σχέσης μας με τον Θεό. Έδινε έμφαση στην αναγνώριση των δικών μας αδυναμιών και στην ειλικρινή προσπάθεια για πνευματική βελτίωση. Η Παναγία, ως πρότυπο ταπεινότητας και αγνότητας, μας καλεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της και να επιδιώξουμε την πνευματική μας πρόοδο.


Συνολικά, οι διδασκαλίες των αγίων γεροντάδων για το Εννιάμερο της Παναγίας μας υπενθυμίζουν ότι αυτή η περίοδος είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τον Θεό και την Παναγία, να ενισχύσουμε την πίστη μας και να εμβαθύνουμε στην πνευματική μας ζωή. Μέσω της προσευχής, της ταπείνωσης και της συμμετοχής στις λατρευτικές ακολουθίες, μπορούμε να βιώσουμε την ευλογία και την καθοδήγηση της Θεοτόκου, που μας καλεί σε μια ζωή γεμάτη πίστη και αγάπη.



πηγη:  vimaorthodoxias